Onze geschiedenis

Een kort overzicht van het ontstaan van de gemeente en de bouw van Sjaloom.

Voor het allereerste begin van pinkstergemeente Sjaloom moeten we terug naar 1969. In september van dat jaar start pinkstergemeente Alkmaar een huiskring bij de familie Zoutman in de Mesdagstraat in Heerhugowaard. In 1971 wordt er in samenwerking met pinkstergemeente Alkmaar een paascampagne gehouden, waarna onder leiding van Ger Mik officieel de pinkstergemeente Heerhugowaard wordt geboren. De gemeente telt op dat moment 8 leden.

Vanaf oktober 1971 worden er zondagavonddiensten in het ‘Hescohuis’ gehouden en begint de gemeente langzaam te groeien. Na een jaar gebruik gemaakt te hebben van het gebouw van de school ‘De Grote Beer’, verhuist de gemeente in 1973 naar het voormalige ‘Medisch Centrum’ aan de Hortensialaan. Tot en met 1977 heeft de pinkstergemeente hier haar diensten gehouden, eerst nog op zondagavond, maar later op zondagmorgen. Na 1977 krijgt het Medisch Centrum een andere bestemming, waardoor de gemeente een andere locatie moet gaan zoeken.

Een eigen gebouw

Na diverse andere onderkomens gehad te hebben, waaronder cultureel centrum De Schakel, besluit de gemeente (inmiddels bestaande uit ongeveer 30 gezinnen) zelf een gebouw te gaan bouwen. Onder leiding van Mart Dekker bij wie veel mannen speciaal een metselcursus hadden gevolgd, wordt de bouw van Sjaloom binnen een jaar voltooid en op 12 april 1982 is de officiële opening.

In de jaren die volgen, groeit de gemeente gestaag. Vooral het aantal kinderen en jeugd neemt snel toe. Door de groei van de gemeente is een uitbreiding van het gebouw noodzakelijk en deze komt er dan ook in 1990.

1993 is het jaar dat Ger Mik afscheid neemt als voorganger van Sjaloom. Machiel Jonker die sinds 1991 als hulpvoorganger al actief is binnen de gemeente, volgt hem op.

Inmiddels hebben we op 2 oktober 2011 het veertigjarig bestaan van gemeente Sjaloom gevierd en op 3 oktober 2021 geven we het startschot voor de vijftigste verjaardag.

Bekijk de foto's van de bouw van Sjaloom (1981-1982).