LIVEBLOG: Zendingsreis Roemenië

Deze zaterdag gaat er een groep van 26 mensen van Friday Night Life naar Roemenië. We houden jullie via de volgende LIVEBLOG graag op de hoogte over de ontwikkelingen en gebeurtenissen van de zendingsreis. Volg hier vanaf 16 oktober de liveblog.

Dit bericht is geplaatst op 11-10-2021

Dag 6: Testen en werken 

Vandaag was het een speciale dag, want Norah was jarig! De kamer werd versierd en als groep wachtten we beneden op Norah en toen ze kwam, konden we voor haar zingen. Daarna heerlijk ontbeten en weer opgeruimd. Toen hadden we samen aanbidding en kregen we daarna les van Rozanne. Ze had het met ons over ontwikkelingshulp. Ze vertelde hoe complex de problemen van armoede kunnen zijn en waarom we niet meer kleding en voedselpakketten aan het uitdelen zijn. Er zijn namelijk 3 verschillende soorten hulp: noodhulp, herstelhulp en ontwikkelingshulp. Hier is er nu meer sprake van ontwikkelingshulp, waar je hulp wilt bieden op de lange termijn en het leven naar een hoger niveau wilt bengen. Het was erg leerzaam en ze benadrukte ook dat God altijd kijkt naar het hart waarmee je geeft en dat je het beste kunt helpen vanuit een relatie. 

Daarna gingen we snel lunchen. Na de lunch gingen we met de mensen die moesten testen naar de testplek en de andere mensen gingen hard aan het werk met het schoonmaken van de trappen en het afmaken van het verven. Er werd hard gewerkt in the base en het was best een pittige klus om het goed schoon te maken. De testplek was een hok op de parkeerplaats van een grote supermarkt en daar tegenover was een groot en modern winkelcentrum. 

Een gedeelte van de groep ging daarna naar het winkelcentrum en daar waren veel winkels en eetplekken. Het contrast met de dorpjes was erg groot. Hier was het allemaal heel luxe en schoon, terwijl de omgeving er heel anders uitziet. De mensen die hadden gewerkt in het huis gingen lopen in het dorp of ook naar het winkelcentrum. Bij de 'Lets play' gamehal werd er ook nog een highscore gehaald bij het boksen. 

Rond half 7 gingen we weer met z'n allen eten en bedankten we de vrouwen die voor ons hebben gekookt. We aten een soort goulash en hadden taart als toetje en Norah mocht natuurlijk als eerste kiezen. Daarna opruimen en hadden we nog een moment van voorbereiden voor morgen. 

Gebedspunten: 
- Voor een bijzondere laatste dag.
- Dat alles goed mag gaan met de terugreis.

 

Dag 5: Voor de kinderen

De ochtend weer begonnen met ontbijt samen in the base. Daarna opruimen en voorbereiden. We zongen het lied 'the blessing' voordat we vertrokken. We verdeelden ons in de busjes en gingen op weg. We gingen naar John, een Amerikaan die hier fulltime woont en werkt als zendeling. Het was een lang stuk rijden, maar de zon scheen en we reden door mooi gebied. 

Toen we aankwamen bij John werden we warm verwelkomd door hem en zijn familie. Hij heeft een paar kinderen van zichzelf en zijn vrouw en ze hebben een aantal adoptiekinderen. Ze zouden graag nog een huis erbij maken voor kinderen, maar ze zijn nog op zoek naar fulltime kinderwerkers. Twee van de kinderen die ze hebben geadopteerd waren achtergelaten door hun moeder bij het ziekenhuis. Erg bijzonder om hun verhalen te horen en te zien wat ze hier doen. Ook kregen we een rondleiding door het huis en aan het huis zat een sportschool die ze ook gebruiken voor mensen. Iedereen van ons kon zich daar goed vermaken en veel hebben gelijk de tijd genomen om even een workout te doen. We kregen een heerlijk broodje pulled pork en hebben met de kinderen gespeeld en gepraat. 

Toen gingen we achter John aan naar een kerk in een dorpje. Voor de kerk stonden heel veel kinderen al op ons te wachten. De kinderen gingen allemaal op stoelen zitten in de kerk en wij mochten op het podium staan. We begonnen met twee Roemeense nummers waar we allemaal gingen klappen (dit zodat ze in de buurt wisten dat we gingen beginnen). Hierna gingen we twee liedjes met de kinderen doen ('Who is the king of the jungle' en 'een rivier vol van vrede'). Ze deden allemaal enthousiast mee en vonden de gebaren geweldig. Daarna deden we twee drama's. Eerst de 'crazy scientist' waar er telkens hard werd gelachen door de kinderen en hierna 'sin chair' wat de kinderen ook erg mooi vonden. 

Na een korte uitleg was de dienst af en gingen de jongens buiten voetballen op het voetbalveld en bleven de meiden binnen voor creatieve werkjes. Ze konden zich laten schminken en hun nagels laten lakken. Ook konden ze gaan kleuren en een kralenketting rijgen. Het was bijzonder om te zien hoe erg de kinderen dit waardeerden en hoe blij ze hiervan werden. Sommigen maakten ook filmpjes en je zag ze helemaal stralen als ze een armband af hadden gemaakt of wanneer hun nagels klaar waren. Bij de voetbal viel op dat de jongens een stuk 'wilder' speelden, maar zij vonden het ook geweldig. Alejandro probeerde niet over een kind te struikelen, maar toen ging zijn enkel verkeerd en viel hij daarna ook flauw. Ze zijn toen weer weggegaan, maar het is uiteindelijk wel weer goedgekomen, alleen heeft hij nu nog wel last van zijn enkel. 

Zwaaiend vanuit de auto gingen we weer weg uit het dorp terug naar the base. Daar was gelukkig Alejandro alweer en daar gingen we eten (rijst met ham en augurk en een lekker toetje). Na het opruimen hadden we nog een moment om onze ervaringen met elkaar te delen. Daarna gingen de jongens weer naar hun eigen huis en ging iedereen uiteindelijk weer slapen. 

Gebedspunten:
- Het zendingswerk van John en zijn gezin. 
- De enkel van Alejandro.
- Alle kinderen die we hebben ontmoet.

 

 

Dag 4: Evangelisatie

Na het ontbijt gingen we samen een paar nummers zingen en deelden Ben en Vincent wat ze gisteren hebben meegemaakt. Hierna kregen we les van Joey (de leider van the base) over evangelisatie. Hij vertelde hoe hij van een satanist die mensen van het geloof weg probeerde te krijgen naar een gepassioneerde christen is veranderd en dat hij nu zelf mensen naar Jezus brengt. Hij vertelde ook de noodzaak van het delen van het Evangelie en dat je daarmee mensen in het eeuwige leven kunt brengen en dat er niets belangrijker is dan dat. 

Hierna stille tijd en daarna lunch (soep met hotdogs). Na de lunch opruimen en wat spelletjes en daarna gingen we op pad naar de stad Târgu Mureş. We wandelden achter Joshua en Bethany aan en daarna gingen we in onze eigen groepjes. We waren verdeeld in groepjes van 3 tot 4 en daarmee gingen we de stad in met een survey over de lokale kerk. We vroegen mensen over de noden in dit gebied en wat de kerk hier voor rol in zou kunnen spelen. Ook vroegen we of we voor mensen mochten bidden. Er zijn veel bijzondere gesprekken geweest en iedereen is uitgestapt. De mensen waren erg aardig en reageerden positief. Opvallend was ook om in de stad enkele echte gypsymensen tegen te komen. 

Na het voeren van gesprekken in groepjes was er vrije tijd om even langs winkels te gaan. Er zijn lekkernijen en nieuwe kleding gekocht door een aantal. Hierna weer terug naar the base waar we pasta gingen eten. Na het eten hadden we een tijd van 'sharing' waar we de verhalen van vandaag konden delen met elkaar. Heel bijzonder om te horen wat er allemaal gebeurd was en wat de tieners ervan vonden. Ook werden er wat waarden en regels besproken en werden we voorbereid op morgen wanneer we naar een dorpje gaan met veel kinderen. 

Vandaag was een dag waarin we naar de waarde van het Evangelie hebben gekeken en dit ook hebben uitgedragen door uit te stappen en mensen aan te spreken in de stad. Heel bijzonder en mooi om te zien.

Gebedspunten: 
- Dat God door mag gaan in de levens van de mensen die we vandaag hebben gesproken.
- Dat we in vrijmoedigheid het Evangelie mogen blijven delen. 
- Voor de plek waar we  heen gaan met kinderen en voor bescherming.

 

 

Dag 3: De basis 

Na een heerlijk ontbijt samen begonnen we de dag met aanbidding samen. We zongen onder andere het lied 'yeshua' waarin we God samen aanbeden. Daarna kregen we onze eerste les van Joshua. Het ging over onze identiteit en wat er eigenlijk aan de basis staat. We keken naar Genesis en zagen dat God ons heeft gekozen als het hoogtepunt van de schepping en dat Hij ons autoriteit heeft gegeven. Ook zagen we dat we als vrouw Gods hart laten zien en als man juist de kracht van God. 

Hierna hielden we stille tijd waarin iedereen tijd had om in gesprek te gaan met God en Bijbel te lezen. Daarna begonnen de voorbereidingen voor het werken hier in de basis. Na de lunch (heerlijke soep met groenten) gingen we aan de slag. Binnen werden veel muren witgeschilderd (waaronder ook een aantal tieners...) en buiten werd de schuur opgeruimd. Er werd door de jongens ook even tijd genomen om aandacht te geven aan de baby (Juniper). 

Na een middag hard werken (helaas niet helemaal klaar) gingen we door naar een andere plek waar ook Ilja Witte aanwezig was. Daar was ook een groep tieners en andere mensen uit oa Duitsland. Daar hebben we pizza gegeten. Daarna gingen we naar boven waar een grote kerkzaal was. Onze worhippers mochten de aanbidding doen. Tijdens de aanbidding kwam de aanwezigheid van God sterk naar voren in de zaal (tijdens het 2e lied). Dit was een erg bijzonder moment. Delbert, een man uit Amerika die ging spreken ging ook nog door met de aanbidding waar hij samen met Abenezer en Genayro en de anderen door bleef spelen. Hij deelde daarna een heftig verhaal over zijn eigen zoon die vermoord is op jonge leeftijd, maar dat God zelfs die situatie uiteindelijk tot het goede heeft kunnen keren. Een bewustwording van hoe groot God is en hoe Hij door elke situatie heen kan werken. Delbert sprak ook nog een aantal woorden uit over mensen en de dienst was af. Toen weer naar huis en daarna nog even kletsen en weer slapen. 

Gebedspunt: 
- Morgen gaan we naar een dorpje toe met mensen en kinderen, dat we daar een zegen mogen zijn.

 

 

Dag 2: Naar de kerk

Na een nacht slapen gingen we vandaag om 08:00 (iets later uitendelijk) met z'n allen ontbijten in the base. Na het ontbijt zijn we naar een lokale kerk geweest en mochten we daar de dienst meemaken. De aanbidding was in het Roemeens, maar veel liederen waren wel te herkennen. Ook was de aanwezigheid van God sterk te ervaren en waren de mensen daar erg bijzonder. 

Na de dienst hebben een aantal nog gespeeld met wat kinderen en daarna gingen we door naar een park met sporttoestellen. Daar waren verschillende voedselkraampjes, en het ene voedsel was iets meer in trek dan het andere. De chocoladewafel was gelukkig een succes voor veel van de tieners. 

Hierna weer terug naar the base en daar hebben we de kerdienst voorbereid. Om 16:00 begon de dienst en er waren mensen uit de buurt aanwezig die ook betrokken waren met YWAM. We begonnen met een dramastuk over hoe we gebonden kunnen worden door de dingen in de wereld, maar dat we vrij zijn door Jezus. Daarna werd de aanbidding prachtig geleid door een aantal van onze tieners. Norah en Idse hebben hun getuigenis gedeeld en Bryan heeft gedeeld over hoe er bij God niets onmogelijk is! 

Na de dienst gezamenlijk gegeten en ging iedereen uiteindelijk weer heerlijk slapen.

 

Dag 1: Heenreis naar Târgu Mures

We hebben een goede reis gehad. We vlogen van Eindhoven naar Cluj-Napoca. Vervolgens heeft Alejandro ons opgehaald en zijn we met busjes naar onze bestemming in Târgu Mures gegaan. We zijn warm welkom geheten door het YWAM team en hebben een heerlijke maaltijd gekregen. Na het programma besproken te hebben gaan we nu heerlijk slapen in onze goed geregelde slaapplekken.